اگر بگويم شارژ كارتريج براي شما هيچ مشكل و دردسري نخواهد داشت دروغ گفته ام. كمپاني سازنده كارتريج را براي يك بار مصرف ساخته است و بعد از آن شما ميبايست كارتريج نو سفارش دهيد. اما به دليل هزينه زياد خريد كارتريج چه فابريك و چه كارتريج غيراصل اكثر كاربران چندين بار كارتريج را شارژ ميكنند و در صورت افت كيفيت با تعمير كارتريج و تعويض قطعات بارها و بارها از يك كارتريج استفاده ميكنند. (گاهاً 5 الي 10 بار استفاده از يك كارتريج جوهرافشان يا ليزري)
اينجا ميخواهم به مشكلات بعد از شارژ كارتريج بپردازم و براي بعضي از آنها راه حل ارائه كنم تا هزينهاي كه براي شارژ كارتريج پرداختهايد به هدر نرود و تا جاي ممكن كارتريج عيبيابي و تعمير شده و قابل استفاده باشد.
1- مشكل تونرريزي بعد از شارژ كارتريج
تونر ريزي يكي از مشكلات بعد از شارژ كارتريج ميباشد كه قبلاً به آن پرداختم و دلايل آن :
1- تونر مناسب براي شارژ كارتريج استفاده نشده
2- داكتر بليد يا ريكاور بليد زيرمگنت پاره يا خراب شده است
3- كاست كارتريج دفرمه شده است
راه حل اول تشخيص عيب و سپس تعويض داكتر بليد يا مخزن تونر يا در صورت عدم جوابدهي تعويض كامل كارتريج ميباشد. اين مشكل خصوصاً در پرينترهاي سامسونگ و سري جديد اچ پي بسيار اتفاق ميافتد و دليل آن اين است كه تونرهاي موجود در بازار با خيلي از كارتريجهاي جديد سازگاري ندارد.
2- مشكل كمرنگ زدن بعد از شارژ كارتريج
يكي ديگر از مشكلات بعد از شارژ كارتريج كمرنگ زدن ميباشد و دليل آن معمولاً به اين شرح است :
1- تونر استفاده شده فاسد يا بي كيفيت است
2- درام كارتريج ضعيف شده يا با تونر جديد سازگاري ندارد
3- مگنت شكسته ، به شدت خش افتاده يا ضعيف شده و تونر جذب نميكند
4- مخزن كارتريج تخليه نشده و تونر جديد و تونر قبلي تركيب شده اند
شارژ كارتريج اصولي يعني اينكه مخزن ضايعات و مخزن اصلي كارتريج كاملاً تخليه شود چون اغلب تونر شارژ جديد با تونر موجود در كارتريج سازگاري ندارد (از لحاظ دانسيته و شدت مغناطيس) و بنابر اين باعث كمرنگ زدن ميشود.
البته مشكل كمرنگ شدن پرينتر ( چاپگر ) بعد از شارژ كارتريج ميتواند به دليل تنظيمات Eco Print يا در بعضي پرينتها Toner Save هم باشد كه با فعال شدن اين گزينه قدرت چاپي به 50% كاهش پيدا ميكند. در صورتي كه اين گزينه باعث كمرنگ پرينت كردن شده است آنرا غيرفعال كنيد.
3- مشكل خط انداختن افقي يا عمودي بعد از شارژ كارتريج
خط انداختن و كثيفي بعد از شارژ كارتريج به چند دليل به وجود ميآيد :
1- شارژ كار مخزن ضايعات را تخليه نكرده
2- وايپر بليد پاره يا سفت شده و درام را تميز نميكند
3- ريكاور بليد (سيل) زير وايپر بليد تا خورده يا پاره شده است
4- اخطار Toner Low بعد از شارژ كارتريج
پرينتر سنسور (چشمي) داخل كارتريج ندارد و مبناي تشخيص ميزان تونر باقيمانده چيپست (قطعه برد الكترونيكي كوچك گوشه سمت چپ يا راست كارتريج) ميباشد. اين برد به شكل طراحي شده كه تعداد مشخصي كنتور شمارنده دارد و بعد از آن اخطار Toner Low روي صفحه پرينتر يا كامپيوتر شما ظاهر ميشود و با وجود اينكه شما كارتريج را شارژ كردهايد و ميدانيد كه داخل آن تونر پر شده اما پرينتر كماكان اخطار ميدهد.
اگر ميخواهيد از اين اخطار خلاص شويد بايد چيپست روي كارتريج را با نمونه مطابق تعويض كنيد. البته اين كار الزامي نيست و در بسياري از پرينترهاي اچ پي و كانن بدون تعويض چيپست كارتريج كار خواهد كرد و در صورتي كه اخطار Toner Low يا Incompatible Cartridge مشاهده ميكنيد دكمه OK روي پرينتر را بزنيد و به كار خود ادامه دهيد. اما در بعضي از پرينترها مثل چهاركاره كانن گاهاً همين اخطار باعث عدم دريافت فكس و عملكرد صحيح پرينتر ميشود كه در اين صورت لازم است چيپ كارتريج را تعويض كنيد.
5- مشكل لكه افتادن روي پرينت بعد از شارژ كارتريج
لكه افتادن و سياهي روي برگه چاپي ميتواند به دليل خرابي فوم رول يا درام (اتصالات درام) باشد و بعضي اوقات بعد از شارژ كارتريج كه تونر فول شد اين ايرادها بيشتر به چشم ميخورد و راه حل تعويض فوم رول يا درام كارتريج ميباشد.
پيشنهادات و جمع بندي
براي شارژ كارتريج دنبال پايينترين قيمت نباشيد، به كيفيت كار و شارژ كارتريج اصولي اهميت بدهيد. اگر قصد خريد كارتريج داريد و ميخواهيد كارتريج غير اصل بخريد ترجيحاً كارتريج Grade A بخريد كه چند بار قابليت شارژ كارتريج را داشته باشد. پيشنهاد ميكنم براي شارژ كارتريج خودتان وارد عمل نشويد! اولاً تونر ماده سمي و خطرناكي ميباشد و نبايد استشمام شود و ثانياً شارژ كارتريج نياز به دانش و تجربه دارد و در صورتي كه مكانيسم پرينتر را به خوبي ندانيد با شارژ كارتريج غيراصولي دردسر شما چند برابر ميشود.
در مجموع بايد بگويم شارژ كارتريج بعضي اوقات بسيار عالي جواب ميدهد و در بعضي مواقع بعد از شارژ كارتريج مشكلاتي پيش ميآيد كه در اين مطلب به بعضي از آنها اشاره كرديم. در صورتي كه تكنسين مسلط به كار خود باشد معمولاً سريعاً مشكل را پيدا كرده و آنرا رفع ميكند و يا پيشنهادات خود را ارائه ميكند.