تفاوت مدل رنگ RGB و CMYK چيست ؟
این مقاله تنها برای طراحان مبتدی نیست. دلیل نوشتن این مقاله این است که در سالهایی که در کار طراحی و چاپ فعالیت داشتهام گاهی اوقات، با کسانی مواجه بودم که فایلهای چاپی خود را با مُد رنگ (Color Mode) بصورت RGB برایمان ارسال میکردند. اصلا چیزی بنام رنگ CMYK نشنیده بودند! چه بسا سالهاست در این رسته فعالیت میکنند. در ادامه توضیحاتی مختصر و کاربردی در این زمینه خدمت شما عزيزان بیان خواهم کرد.
کاربرد ترکیب رنگ CMYK و RGB؟
خب باید توجه کنید که استفاده از مد رنگ یا ترکیب رنگ RGB در کاری که قرار است خروجی چاپی ازش داشته باشید کار درستی نیست. زیرا ظاهر طرح شما دچار تغییرات رنگ نامطلوبی میان مانیتور و چاپ خواهد شد. ترکیب رنگ RGB ترکیبی از سه رنگ قرمز، سبز و آبی است. تمام رنگها
در صفحه نمایشگر از ترکیب این سه رنگ، با مقداری بین ۰ تا ۲۵۵ واحد تشکیل میشود. یعنی هر یک از این سه رنگ میتواند غلظتی از ۰ واحد تا ۲۵۵ واحد داشته باشد و رنگِ ترکیبی مطلوب را تشکیل دهد. این ترکیب رنگ در کارهایی انجام میشود که خروجی آن تنها قرار است در مانیتور مشاهده شود. مثلا در طراحی وبسایت، پست های اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی، آیکون های موبایل، تیزرهای تبلیغاتی و … .
زمان حیرتزدگی
زیبایی و درخشش رنگ ها در RGB بیشتر است. بنابراین سرخوردگی فرد زمانی به اوج خود میرسد که طرح RGB را در مانیتور نهایی کرده و فایل را برای گرفتن یک خروجی چاپی مانند کارت ویزیت به چاپخانه ارسال میکند. این تفاوت گاهی قابل چشمپوشی است، ولی در رنگهای خاکستری، فسفری، بنفش، طلايي و رنگهاي خاص بصورت فاحش خواهد بود.
وجه تسمیه CMYK
ترکیب رنگ CMYK از ترکیب چهار رنگ (CYAN) فیروزه ای، (MAGENTA) سرخابی، (YELLOW) زرد، (BLACK) (مشکی) تشکیل میشود. هر رنگ غلظتی بین ۰ تا ۱۰۰ را می تواند اختیار کند. مشكي هميشه رنگ عجيبيست حتي در استفاده از مخفف رنگها براي تشكيل نام اين مد رنگي هم از حرف آخر BLACK استفاده شده است!
رنگ شناسی در چاپ
نکته حائز اهمیت این است که طراحان حرفهای از پالتهای رنگی چاپ شده استفاده میکنند. آنها میدانند که فلان ترکیب رنگ CMYK در چاپ، به چه صورت در میآید و به رنگ مانیتور اعتماد کامل ندارند. چه بسا یک ترکیب رنگ در هر مانیتور به صورت متفاوتی دیده شود. بهتر است شما هم برای طراحی کارهای حساس مانند کاتالوگ و پوستر، یک جدول طیف رنگ استاندارد چاپ شده، در اختیار داشته باشید. در این صورت به جای اینکه رنگ ها را در فتوشاپ یا هر نرمافزاری به طور تصادفی و اصطلاحا چشمی انتخاب کنید، کد رنگ استاندارد آن را در محل مربوطه وارد کنید. کتابهایی هم چاپ شده است که بصورت کامل، تمام ترکیب های ممکن را با این چهار رنگ اصلی چاپ، با درج کد آن رنگ نشان داده است و میتواند به عنوان یک مرجع مفید توسط یک طراح مورد استفاده قرار گیرد.
نمونه از پالت رنگي
بعضي از مدل هاي رنگي ديگر در فتوشاپ
مدل رنگی (HSB)
مدل رنگی HSB تنها مدل رنگی است که حالت رنگ تعریف مشخصي در فتوشاپ ندارد. مدل رنگی hsb عبارت است از از H,S,B. يعني رنگ را بر اساس ماهيت (Hue)، درجه اشباع (Saturation) و روشني/تيرگي (Brightness) ميسازد.
Hue
عبارت است از رنگ منعکس شده یا انتقال داده شده از یک موضوع. این رنگ از طریق موقعیتش بر روی دایره رنگ ها اندازهگیری و با درجه بین صفر و ۳۶۰ درجه نشان داده میشود. در کاربرد، Hue توسط رنگهایی مانند قرمز، نارنجی یا سبز مشخص میشود.
Saturation
شدت یا خلوص یک رنگ را اشباع رنگ یا Saturation مینامند. مقداری خاکستری موجود درHue برحسب در صد از %۵ (خاکستری) تا ۱۰۰% (اشباع کامل) اندازهگیری میشود. در دایره استاندارد رنگ های اشباع از مرکز تا لبه افزایش پیدا میکنند.
Brightness
این موضوع روشنایی یا تیرگی رنگ را نشان میدهد و معمولاً برحسب در صد از ۰% (سیاه) تا ۱۰۰%(سفید) اندازهگیری میشود.
مد رنگی LAB
مد رنگی lab جامع ترین مدل رنگی است که وابسته به چاپ یا مانیتور نیست و تمامی رنگ هایی است که چشم میتواند ببیند. Lab مخفف Lightness (نورهای قوی)، آلفا (a ) و بتا (b )میباشد و در سیستم های مکینتاش و لپتاپ و سیستم های آزمایشگاهی استفاده میشود. در واقع مد رنگی lab یک مدل رابط یا میانجی در فتوشاپ میباشد و میتوان از آن برای تبدیل یک مد به مد دیگر استفاده كرد.
مد رنگ Indexed Color
مد رنگ Indexed Color از ۲۵۶ رنگ استفاده میکند. در هنگام تبدیل یک تصویر به رنگ Indexed فتوشاپ یک جدول رنگ میسازد و در آن ایندکس رنگ های تصویر را ذخیره میکند. Indexed Color برای کار در وب مناسب میباشد. با کاهش پالت (palette) رنگ ها، رنگ های ایندکس میتواند اندازه فایل را کاهش دهد و کیفیت تصویر را حفظ نماید.
مطالب برگرفته از سايت هاي : https://www.aryatehran.com و http://jayino.com/blog
یک پاسخ